July 8, 2009

Ask/Elif Safak



Uzun bir sehirler arasi yolculukta basladim Ask'i okumaya. Giderek bastiran uykuma direnmemi saglayan bir akcilikta yazmisti Elif Safak. Sems-i Tebrizi'nin 40 kuralinin romanin icine ustaca dagilimi da bu akiciliga katki yapiyordu. Gercegin sozlerde degil niyetlerde gizli oldugunu etkileyici bir sekilde vurgulayan bu romanin bize verdigi ders sadece Mevlana ile Sems'in arasindaki Ask'in gucu degil, Ask'in nasil olmasi gerektigine iliskin ikna edici bir anlatim.

Kitabi bitirdikten bir kac gun sonra bazi gazeteler kitabin kapagi pembe oldugu icin bazi erkeklerin bu kitabi almaktan kacindigini ve bu yuzden de kitabin yeni baskilarindan bazilarinin farkli bir renkte yapilacagini yazdi. Bunu ticari kaygilarin romanin ruhuna bir saldirisi olarak algiladigimi belirtmeliyim. Elif Safak'in boylesine bir ticari kaygiya izin vermesi Sems-i Tebrizi'yi ve Mevlana'yi mezarlarinda dondurmustur!

Kivanc

No comments:

Kış dönümü...

Yılların ardından… bir merhaba – uzaklarda kalan kendime de! İçtenlikle...   Yazarım belki bundan böyle. Kapattığım kapılar açılır, küfleri ...