January 16, 2010

Başka bir aşk mümkün...


"Başka Dilde Aşk" zafere giden yolun mucadelelerle, acilarla ve daha bir cok zorlukla dolu oldugunu; bunlara katlanabilenlerin zaferi-huzuru ve mutlulugu elde ettiklerini cok carpici bir bicimde beyaz perdeye tasiyan bir film. Bu filmin sadece bir ask filmi oldugunu soyleyen yeni yetmelere yuz vermeyelim. Cunku Baska Dilde Ask bize sadece askin degil hayatin da sirlarini fisildama iddiasinda olan bir eser.

Filmi carpici hale getiren baslica unsurlar filmin icindeki oznelerin alabildigine birbirlerinden uzak karakterlerde olmalari ya da tamamen farkli dunyalarda yasamalari. Isitme engelli Onur'un butun gununu cagri merkezinde konusarak gecirme mecburiyetinde olan Zeynep'le bir partide tanismasiyla baslayan asklari karakterler arasindaki kontrastlarin en basta gelenini bize sunuyor.

Zeynep'in hayatiyla ebeveynlerinin hayatlari arasindaki acik fark da gunumuzdeki kusak catismalarina iliskin ipuclari veriyor. Sadece sevdikleriyle birlikte olan ve rahat bir sosyal yasantisi olan Zeynep, babasina katlanmak zorunda olan annesine babasini terk etmesini ogutluyor. Fakat annesi yillarin getirdigi 'katlanma psikolojisi' tarafindan kusatilmis bir kere. Bu kusak catismasi da filmdeki kontrastlardan bir tanesi.

Zeynep'in calistigi cagri merkezindeki agir calisma kosullari kapitalizmin vahsi dislerini en pervasizca sergiledigi bir sektorun kapilarini da bize araliyor. Cagri merkezi calisanlarinin psikolojilerini dinamitleyen, zaman zaman sinirden bayilmalarina yol acan, hasta olduklarinda dinlenmelerine bile izin vermeyen ama bunun karsiliginda da onlari kole gibi calistiran bir is kolu butun ciplakligiyla dikiliyor karsimiza. Tabii ki direnisin sesi de yukseliyor. Calisanlarin isyerinde baslattiklari kucuk capli eylem yerini bir sure sonra orgutlu bir mucadeleye ve calisanlarin dayanismasina birakiyor. Cagri merkezinin patronu olan Aras hayatini ciroya, kara, kazanca ve motivasyon denilen koleligin gonullu kabulune endekslemis bir karakter. Onun sahsinda sistemin uzerindeki ortuleri birer birer soyuyoruz! Isitme engelli Onur'un sahsinda gordugumuz ise: Direnis, mucadele ve zafer. Cagri merkezi calisanlari icin guzel bir web sitesi tasarlayan ve bu siteyi tasarlarken ustune gecirdigi Che Guevara t-shirtuyle bize net bir mesaj veren Onur karakterinin izleyicilerin hayranligini kazandigini soylersek abartmis olmayiz.

Filmde mucadele eden sadece Onur degil. Zeynep de arkadaslarinin butun asagilamalarina, alaylarina ve ailesinin karsi cikmasina, hatta Onur'un annesinin suphelerine ragmen Onur'dan vazgecmiyor. Esyalarini Onur'un evine tasiyarak hayatini degistiriyor. Onur'la daha iyi anlasabilmek icin isaret dili ogreniyor.

Onur ve Zeynep baska dillere sahip olsalar da askin farkli bir dil gerektirdigini bize gosteriyorlar. Ayni zamanda farkliliklarin inatla ve mucadeleyle desteklenebilecegini de.

Baska bir ask da baska bir dunya da mumkun...

Kivanc
(17.01.10-Denizli)

2 comments:

denizli'li uzaylı zekiye:) said...

başka bir aşk ta...başka bir dünya da seni bekliyor...antrakt bitti film devam ediyor:)

Kivanc said...

tesekkur ederim. ah bir de kendinizi tanitsaniz su yorumlari yaparken :) isim vermeseniz de olur ama yine de bana bir isaret caksaniz...

Kış dönümü...

Yılların ardından… bir merhaba – uzaklarda kalan kendime de! İçtenlikle...   Yazarım belki bundan böyle. Kapattığım kapılar açılır, küfleri ...