May 13, 2009

dogudan dergisi yeni sayisiyla kitapcilarda!



dogudan KURT SORUNU DOSYASINI ACTI

Dogu Konferansi Dernegi’nin yayin organi olan dogudan dergisinin 10. sayisi okurlariyla bulustu. Derginin bu sayisinin dosya konusu “Kurt sorunu” oldu. Kurt sorununu cesitli yonleriyle masaya yatiran dogudan dergisi sorunun cozumune iliskin degisik perspektifleri de ele aldi.
Mehmet Bekaroglu ve Atakan Buke’nin editorlugunde cikan dogudan dergisinin yeni sayisinin dosya konusu Turkiye’de Kurt Sorunu: Cozum Perspektifleri basligini tasiyor. Derginin editor yazisinda Kurt sorununa iliskin son donemdeki gelismelere ve bir degisim surecinin yasandigina dikkat cekilerek soyle deniliyor: “Bu degisimin Turkiye’de uzunca bir suredir ozlemi duyulan kardeslesme, baris ve esitlik icerisinde beraberlik yonunde olup olmayacagini ise hep beraber gorecegiz. Bu sayimizla onumuze koydugumuz gorev, surece bu yonde bir katki yapabilmektir. Bu nedenle de dosyamizin adini Turkiye’de Kurt Sorunu: Cozum Perspektifleri olarak belirledik ve yazilarimizi bu dogrultuda sekillendirmeye calistik.”

Cikisindan bugune Kurt sorunu
Dosya kapsaminda Ayse Hur, Kurt Meselesi’nin Dogusu baslikli yazisinda cumhuriyetin ilk yillarina iliskin tarihsel bir analiz sunarken, Cemal Dindar, neo-liberalizm ile kimlik siyaseti ekseninde Kurt sorununu guncel boyutlariyla tartisiyor. Mehmet Bekaroglu’nun Kurt sorununun cozumunun esitlik ve adalet uzerine bir birlik projesinden gectigini ele alan yazisini, İlhami Guler’in Osmanli İmparatorlugunda hayata gecirilen birlikte yasama surecinin İslam temelli metafiziginin cozum olabilecegini tartisan yazisi izliyor.

Nasil bir cozum?
Dosya kapsaminda Kurt sorununun “din kardesligi” temelinde cozumu uzerine suren tartismalar da masaya yatiriliyor. Ahmet İnan’in Kur’an Verileri Acisindan Kurt Sorunu ve Burhan Kavuncu’nun İslami Kimlikle Kurt Kimliginin Karsilasmasi baslikli yazilarinda, hem din kardesligi temelinde sunulan cozum onerilerinin elestirel bir incelemesi yapilirken hem de İslam’in Kurt sorununun cozumunde sundugu perspektif ve oynamasi gereken rol tartisiliyor. Abdulbaki Erdogmus’un Kurt Sorunu ve Muhatapsiz Cozum ile Ahmet Ozer’in Kurt Sorunu İcin Bir Degerlendirme ve Bazi Oneriler baslikli yazilarinda ise cozum icin genel bir perspektifin yani sira iktisadi, siyasi ve kulturel alanlarda somut cozum onerileri de gundeme tasiniyor. Dosyada ayrica Yildiz Ramazanoglu’nun bolgede uzun yillardir avukatlik yapan ve hukuksuz, adaletsiz bircok uygulamaya taniklik etmis olan Rojbin Tugan ile yaptigi bir soylesi de yer aliyor.

Gundemdeki gelismeler dergi sayfalarinda
dogudan’in 10. sayisinin gundem yazilarinda Cem Somel ekonomik krizi, Onur Bakir yerel secimlere uzanan sureci, Sedef Arat-Koc ise Bati dunyasinin Filistinlilere yonelik yaklasimini Kanada orneginden hareketle tartisiyor. Kultur Sanat bolumunde Julide Kaya’nin Kurt yazar Mehmet Uzun’a iliskin degerlendirme yazisinin yani sira Dilara Baysal’in Kuba devriminin 50. yildonumu vesilesiyle kaleme aldigi Kuba tarihini inceleyen yazisi da yer aliyor. Portre bolumunde Daimi Cengiz Civrayile Kheji ve Kamer Aga’nin hikâyelerini, Besim Altunoz ise Seyh Sait’in portresini sunuyor. Derginin kitabiyat bolumunde Kivanc Ozcan, Asa Lundgren’in İstenmeyen Komsu Turkiye’nin Kurt Politikasi kitabini, Soner Torlak ise Aliza Marcus’un Kan ve İnanc PKK ve Kurt Hareketi kitabini inceliyor. Dergide Ferda Nur Demirci’nin Ben Sadece Diksin Demistim baslikli siiri de yer aliyor.

Adres: Kocatepe Mah. Kizilirmak Cad. No:39/4 Kizilay-Ankara
Telefon ve Faks: (0312) 417 00 93- 417 00 94
Internet Sitesi: www.dogukonferansi.net
e-posta: dogudandergisi@gmail.com

No comments:

Kış dönümü...

Yılların ardından… bir merhaba – uzaklarda kalan kendime de! İçtenlikle...   Yazarım belki bundan böyle. Kapattığım kapılar açılır, küfleri ...